Kod rabatowy na wszystkie produkty: [JESIENIARA2025]
Kupuj ekologiczne produkty 24h na dobę
Najczęściej wybierane produkty
Nie przegap tej okazji, póki zapasy się nie wyczerpią.
Dostępne tylko:
25Dostępne tylko:
25Dostępne tylko:
1Wkrótce zapasy się wyczerpią
Nie przegap tej okazji, póki zapasy się nie wyczerpią.
Dostępne tylko:
26Dostępne tylko:
25Dostępne tylko:
28Dostępne tylko:
25Dostępne tylko:
28Dostępne tylko:
25Czy jedzenie ostrych rzeczy jest zdrowe?
Współczesna dietetyka nieustannie dostarcza nowych dowodów na korzystne działanie różnych składników pokarmowych na ludzki organizm. Wśród czynników, które budzą kontrowersje i jednocześnie przyciągają zainteresowanie specjalistów, są potrawy o wysokim poziomie ostrości. Wynika to zarówno z właściwości prozdrowotnych przypisywanych substancjom odpowiadającym za ostrość, takim jak kapsaicyna, jak i z obaw dotyczących ich wpływu na przewód pokarmowy
Czy figi suszone są zdrowe i dlaczego warto włączyć je do diety?
Włączanie do diety produktów pochodzenia roślinnego, bogatych w składniki odżywcze, stanowi jeden z podstawowych filarów prawidłowo zbilansowanej diety. Figi suszone wpisują się w ten kanon jako produkt nie tylko o unikalnym smaku i aromacie, ale przede wszystkim o wysokiej wartości odżywczej, co czyni je niezwykle interesującym elementem codziennego jadłospisu. W praktyce klinicznej dietetyka obserwuje się
Czy otręby owsiane są zdrowe?
Otręby owsiane, będące produktem ubocznym przemiału owsa stanowią niezwykle wartościowy składnik diety człowieka o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, licznych mikroelementów oraz białka. Ich regularne włączanie do jadłospisu niesie ze sobą wielorakie korzyści zdrowotne, jednak – ze względu na ich złożony skład i wpływ na metabolizm – istotne jest rozumienie zarówno potencjalnych benefitów, jak i ograniczeń
Czy olej rzepakowy rafinowany jest zdrowy?
Olej rzepakowy rafinowany od wielu lat stanowi nieodłączny element kuchni polskiej, znajdując szerokie zastosowanie zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w przemyśle spożywczym. Jako dietetyk, dostrzegam, jak często pacjenci pytają o jego walory prozdrowotne oraz o to, czy proces rafinacji wpływa negatywnie na jego wartość odżywczą. Warto zaznaczyć, iż decydując się na stosowanie określonych tłuszczów
Ile kalorii mają figi suszone i czy nadają się do diety redukcyjnej?
Suszone figi od lat cieszą się popularnością wśród osób dbających o zdrowie i jakość diety. Ich słodycz, naturalny smak oraz bogactwo składników odżywczych czynią je popularnym dodatkiem do wielu potraw, jak również samodzielną przekąską. W ostatnich latach coraz częściej pojawia się jednak pytanie o ich kaloryczność oraz zasadność włączania ich do diet redukcyjnych, których celem
Czy bundz jest zdrowy?
Bundz, jako jeden z najbardziej rozpoznawalnych tradycyjnych serów podpuszczkowych z mleka owczego, od lat cieszy się uznaniem zarówno wśród konsumentów poszukujących regionalnych smaków, jak i osób zainteresowanych świadomym wyborem produktów mlecznych. W kontekście żywieniowym często pojawia się pytanie dotyczące wartości odżywczej bundzu oraz jego miejsca w zdrowiej diecie. Mimo iż sery podpuszczkowe powszechnie uznawane są
Czy domowa pizza jest zdrowa?
Proces przygotowywania pizzy w domu dla wielu osób stanowi przyjemność kulinarną, a dla innych – troskę o zdrowie i skład potrawy. Analizując pytanie o zdrowotność pizzy przygotowywanej w domowych warunkach, należy sięgnąć po aktualną i rzetelną wiedzę z zakresu dietetyki oraz żywienia człowieka. Pizza, jak każda potrawa, może mieć zróżnicowany skład w zależności od wybranych
Jakie witaminy i minerały zawierają figi suszone?
Figi suszone to produkt ceniony zarówno przez dietetyków klinicznych, jak i osoby aktywnie dbające o zdrowie i bilans diety. Bez względu na wiek czy rodzaj prowadzonego trybu życia, włączanie do jadłospisu suszonych fig może przyczynić się do zaspokojenia istotnych potrzeb organizmu w zakresie witamin i składników mineralnych. Suszenie fig, choć skutkuje utratą części wody i
Czy limonka jest zdrowa?
Limonka, choć często kojarzona z napojami i elementem dekoracyjnym dań, stanowi cenny składnik codziennej diety, wart szczegółowego omówienia z punktu widzenia nowoczesnej dietetyki. Zawarte w limonce substancje bioaktywne są przedmiotem licznych badań naukowych, które nieustannie dostarczają nowych danych co do jej działania prozdrowotnego. W praktyce żywieniowej ekspertów coraz częściej zwraca się uwagę na jej wpływ
Jak ułożyć dietę odchudzającą dopasowaną do swojego organizmu?
Współczesny rozwój nauk o żywieniu pozwala na coraz bardziej zaawansowane oraz spersonalizowane podejście do układania diet odchudzających. Utrata masy ciała nie powinna być utożsamiana jedynie z deficytem kalorycznym, lecz przede wszystkim z dostosowaniem modelu żywienia do indywidualnych potrzeb organizmu, predyspozycji genetycznych, stylu życia, stanu zdrowia czy poziomu aktywności fizycznej. Ekspercka wiedza dietetyczna wskazuje, że błędem









